Babykläder - Underbart söta babykläder

Babykläder på 1900-talet

Babykläder på under 1900-talet Under 1900-talet skedde en explosion gällande kläder i allmänhet och i barnkläder i synnerhet. Fram till 1800-talets slut hade kläderna till bebisen tillverkats främst i det egna hemmet.

Babykläder på under 1900-talet Under 1900-talet skulle det ske mycket som förändrade synen på kläder som påverkade också konsumtionen och modet för barn- & babykläder. Kläder som tidigare varit dyra vilket innebar att människor hade de till kläderna var utslitna blev en slit- och slängvara.

I början av 1900-talet skedde en stor förändring drivet av två faktorer:

  • Stora mängder människor fick allt bättre och började efterfråga konsumtionsvaror.
  • Textilindustrin och detaljhandlen arbetade hård på att ta fram nya produkter och klädtyper diktat mot småbarn.
  • Tygblöjorna dörjade redan under 1950-talet fasas ut av cellstoff och engångsblöjorna blev störst under 1960-talet. Detta gjorde att bebisar nu kunda bära underkläder utanpå blöjan.

Kläder som tidigare varit något som man använde till dess att de var helt utslitna och användes till trasmattor började nu köpas i stora volymer men även slängas trots att de var hela. Textilindustrier växte fram i de flesta länderna och modeindustrin arbetade för högtryck att få fram nya stilar på kläderna som gjorde att människor byte ut sina fullt funktionsdugliga kläder.

Även babykläderna följde med i denna trend även om det inte gick lika forts som för det yngre vuxna. I början av 1900-talet var fortfarande vita bomullsklänningar det vanligaste babyplagget men tekoindustrin ville utveckla bebiskläderna.

Milstolpar inom babykläderna på 1900-talet

Det finns ett antal viktiga händelser som påverkade och fortfarande påverkar hur babykläderna ser ut. Några av dessa var:

  • Babykläderna började anpassas till pojkar eller flickor efter andra världskrigets slut. Tidigare hade rosa varit en för som pojkar använt.
  • Det kom mängder med nya material i mitten av århundradet som gav möjlighet till nya typer av kläder. Nylonet som uppfanns 1938 kom in i barn- och babykläder efter 1945.
  • Tygblöjorna började redan under 1950-talet fasas ut av cellstoff och engångsblöjorna blev störst under 1960-talet. Detta gjorde att bebisar nu kunde bära underkläder utanpå blöjan.
  • Globaliseringen som påbörjades kring 1990 innebar mängder med billiga babykläder som gav upphov till överkonsumtion under 2000-talet.


Meny - Babykläder
Till förstasidan på www.babykläder.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
FlickorPojkarButikerNyheter