Babykläder - Underbart söta babykläder

Babykläder till flickor

Finns det vissa babykläder och bebiskläder som är enbart för tjejer eller kan en tjej ha alla kläder och en kille ha alla kläder?

Flickor och babykläder

Babykläder till flickor - Vilka bebiskläder är för tjejer?

Samhällets normer gällande babykläder har förändrats under åren. Under medeltiden lindade man lintyg om barnen. Oavsett om de var en flicka eller pojke lindades del på samma sätt.

Under 1800-talet hade alla småbarn en vit klänning vilket dels symboliserade renhet och jungfrulighet men även var praktiskt när man skulle byta på bebisen.

Det var först under 1900-talet som även bebiskläderna började delas in i flickor och pojkar. Främsta orsaken till detta var att textilindustrin ville sälja mer. Fram till andra världskriget var rosa en färg som inte bara flickor hade men inte bara typerna av kläder grupperades efter kön men även färger.

Kläder som är både för flickor och för pojkar

Det finns inte lag i Sverige som förbjuder flickor att ha vissa kläder men samhällsnormen styr vissa kläder till ett visst kön. Klänningar är det nästan bara flickor som använder och uppdelningen mellan skjortor och blusar är ganska tydlig. Under 1700-talet sprang alla respektabla män omkring i kråsblusar i Sverige.

Det finns många babykläder som skulle kunna vara för både flickor och pojkar om inte vissa små detaljer som färg, utsmyckningar och annat fanns på kläderna. För att vända trenden att vissa kläder är för tjejer men inte andra finns det två saker du som konsument kan göra:

  • Köp inte babykläder som är utpräglade flickiga eller pojkiga

  • Använd kläderna fel, d.v.s. en flicka bär det som anses inte anses flickigt och vise versa och på så sätt ta tillbaka vilka kläder som är riktade till vilket kön.

Babykläder för alla

Denna lista med babykläder är kläder som man bör välja så neutrala som möjligt för att inte textilindustrin ska styra vad som du i framtiden ska tycka är flickigt.

Genom att handla neutrala bebiskläder kan du också låta dessa gå i arv till den andra könet. Detta spar både pengar och miljö vilket är bra för din älskade baby.
Meny - Babykläder
Till förstasidan på www.babykläder.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
FlickorPojkarButikerNyheter